Arhive categorie: Uncategorized

Pasionanta istorie a salvării tezaurului României: muzeul Băncii Naționale a României de la Mănăstirea Tismana

Membrii Fundației Lapedatu au vizitat Muzeul Tezaurului Băncii Naționale a României de la Mănăstirea Tismana inaugurat la 26 iulie 2016, documentând salvarea a 192,4 tone de aur  (inclusiv 2,73 tone date în păstrare de guvernul polonez) între 1944-1947. La această acțiune numită „NEPTUN” au contribuit amândoi frații Lapedatu.

În ianuarie 1944, Prim-Vicepreședintele BNR Ion I. Lapedatu se adresează lui Alexandru D. Neagu, ministrul finanțelor în guvernul mareșalului Ion Antonescu, pentru punerea la adăpost a stocului de aur.

Pierderea tezaurul trimis în 1917 în Rusia (cu Alexandru I. Lapedatu ca însoțitor pentru al doilea transport) îl face pe Ion I. Lapedatu să ceară în martie lui Mihai Antonescu, vicepreședintelui Consiliului de Miniștri, ca guvernul să precizeze condițiile de transport și depozitare și să asume responsabilitatea în cazul evacuării în străinătate.

În urma decesului Guvernatorului Alexandru Ottulescu, Mihai Anghelescu este numit Guvernator (pentru a treia oară, 1 aprillie 1944 – 30 septembrie 1944). În iunie, după refuzul Elveției și Turciei, se propune peștera Mănăstirii Tismana. Mitropolitul Olteniei, Nifon Criveanu, aprobă și benecuvântează, Comisia Monumentelor Istorice (sub președinția lui Alexandru I. Lapedatu) își exprimă acordul.

4086 de casete cu monede și lingouri de aur sunt transportate între 8 – 22 iulie în pivnița mănăstirii.

Tezaurul este mutat în peșteră între 14-16 septembrie 1944.

La 30 septembrie 1944, Ion I. Lapedatu este numit Guvernatorul BNR, ocupând funcția până la 14 martie 1945.

BNR, armata română și călugării protejează cu succes secretul operației. Întregul stoc este readus la București în intervalul 26 ianuarie – 4 februarie 1947.

La inaugurarea muzeului, TVR a produs un documentar publicat pe YouTube.

A zecea ediție a Concursului de pictura și desen „Mircea Ciobanu” la Colegiul Național Sfântul Sava

În 2017, „Asociația pentru Promovarea Tradițiilor Colegiului Național Sfântul Sava” a organizat pentru a zecea oară „Concursul de pictură și desen «Mircea Ciobanu»”. Membrii Fundației Lapedatu au sponsorizat premiile și mențiunile în bani, prevăzând în mod excepțional pentru premiul întâi o deplasare la Capela Sainte Claire din localitatea Saint Sulpice de lângă Lausanne, în Elveția, pentru a vedea frescele pictate de Mircea Ciobanu în 1983.

Mircea Ciobanu (1950-1991) și-a început studiile liceale la CNSS, terminându-le în 1969 la „Liceul de arte plastice «Nicolae Tonitza»”. După studii la „Institutul de Arte Plastice «Nicolae Grigorescu»” cu maestrul Corneliu Baba, Mircea Ciobanu a avut o carieră artistică fulgurantă, de mare răsunet internațional.

Juriul ediției jubiliare a atribuit Premiul I lucrării „Mister de toamnă târzie” de Raluca Popa din clasa 10H. Vizita la Capela Sainte Claire a avut loc la 17 iunie 2017. Vizitatorii au fost primiți de trei membri ai Congregației catolice din Saint Sulpice, Ecublens și împrejurimi în frunte cu președintele Congregației, Dl. Jean-Claude Brahier. Un scurt video cu vizita și prezentarea frescelor se găsește aici iar schimbul de mesaje cu gazdele este aici.

Premiul I: „Mister de toamnă târzie” de Raluca Popa, Cl. 10 H

Capela Sainte Claire din Saint Sulpice, Elveția, cu frescele pictate de Mircea Ciobanu

O nouă sală de calculatoare la Casa „Sfântul Iosif”

Elevii din Casa „Sfântul Iosif”, Odorheiu Secuiesc, au la dispoziție o a doua sală de calculatoare, numită „Sala Fundația Lapedatu”, deschisă în februarie 2017. Sala conține imagini ale fraților Lapedatu și o reproducere a afișului expoziției omagiale „Braşoveni din elita românească – Fraţii Ion şi Alexandru Lapedatu la 140 de ani de la naştere” de la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului.

Dotarea sălii a beneficiat de o donație din partea membrilor Fundației Lapedatu.

Vedere parțială a sălii de calculatoare „Fundația Lapedatu”

Aceasta este a doua sală de informatică, mai mare și cu dotare contemporană, fața de prima sală deschisă în 2014, acum rezervată elevilor din clasele mai mici, care și ea a beneficiat de donația „Johanna și Andreas Wild” din partea membrilor Fundației Lapedatu.

Concursul de poezie „Ioan Alexandru Lapedatu” la Colegiul Național „Andrei Șaguna”

Fundația Lapedatu a sponsorat concursul de poezie „Ioan Alexandru Lapedatu”, doctor al Universității din Bruxelles în 1871, profesor de limbi clasice la colegiu pâna în 1878, poet, nuvelist, dramaturg și publicist, promotor al literaturii în limba româna în Austro-Ungaria.

Concursul a fost organizat la inițiativa Asociației „Șaguniști pentru Șaguniști”.

Festivitatea de premiere a avut loc pe 6 aprilie 2017. Dumitru Cezar Boghici, Directorul Colegiului, a deschis evenimentul, moderat de Mariana Ionescu, Director emerit al Colegiului și Președinte de onoare al Asociației. Fundația Lapedatu a fost reprezentată de Mihaiela Pop, Director Executiv.

Ana Blandiana, invitata de onoare a Colegiului National „Andrei Șaguna”, a înmânat premiile acordate de juriul constituit din profesorii Catedrei de Limba Româna a Colegiului:

 • Premiul I: Raluca Ileana Ursu
 • Premiul ll: Georgiana Neculoiu
 • Premiul lll: Claudia Benko.

Premiantele au fost invitate să-și citească poeziile, iar Ana Blandiana a răspuns la întrebări puse de elevi.

Delia Oprea, colaboratoare a Fundației Academia Civică, s-a angajat sa le publice pe situl LiterNet și în Colecția Lapedatu din biblioteca virtuală a Memorialului Victimelor Comunismului și ale Rezistenței pe care o editează.

După sfârșitul evenimentului, Ana Blandiana, Mariana Ionescu, Mihaiela Pop, Marius Pavel (Secretarul Asociației) și alți participanți au vizitat Cimitirul istoric Groaveri, unde se află mormintele lui Andrei Mureșanu, al Lapedaților și ale altor personalități transilvănene.

Prof. Dr. Dumitru Cezar Boghici, Directorul Colegiului, și-a exprimat aprecierea pentru suportul primit printr-o scrisoare oficială adresată Fundației Lapedatu.

Dumitru Cezar Boghici, Director; Ana Blandiana, invitată de onoare; Mariana Ionescu, Director emerit.

Ana Blandiana; Mariana Ionescu; Mihaiela Pop, Director Executiv al Fundației Lapedatu

Premiul I: Raluca Ileana Ursu;                             Premiul ll: Georgiana Neculoiu.


Premiul lll: Claudia Benko (absentă din motive medicale, poeziilei ei au fost citite de Raluca Ileana Ursu); Marius Pavel (în planul doi), Ana Blandiana, Mihaiela Pop și Mariana Ionescu la mormântul Lapedaților din cimitirul istoric Groaveri

Publicarea comunicărilor dedicate fraților Lapedatu la Academia Română

Comunicările prezentate în cadrul Sesiunii Comemorative consacrate împlinirii a 140 de ani de la nașterea fraților gemeni Alexandru și Ion Lapedatu care a avut loc în Aula Academiei Române pe 12 septembrie 2016 sunt publicate după cum urmează:

 • Revista ACADEMICA editată de Academia Romană include în Nr. 9 din 2016
  • „Alexandru Lapedatu – istoric și universitar clujean” de Acad. Ioan-Aurel Pop; textul comunicării a fost publicat și pe Internet.
  • „Alexandru Lapedatu și monumentele noastre istorice” de Acad. Răzvan Theodorescu
  • „Alexandru Lapedatu, ctitor și codirector al Institutului Național de Istorie din Cluj” de Acad. Nicolae Edroiu.
 • Revista Magazin Istoric, Anul XLIX – serie nouă – nr. 12 (597) din decembrie 2016 publică articolul „Răsplata pentru salvarea aurului B.N.R. – Ion I. Lapedatu și Banca Națională a Romăniei” de Acad. Mugur Isărescu, iar mesajul său pronunțat în Aula Academiei se găsește pe Internet.

Expoziția itinerantă „Leul Românesc” în sala „Ion Lapedatu” la Sucursala Regională Cluj a BNR

Sucursala Regională Cluj a Băncii Naționale a României a inaugurat expoziția itinerantă „Leul Romanesc”, luni, 16 ianuarie 2017, în sala „Ion Lapedatu”, o splendidă încăpere construită în 1914, cu mozaicuri și vitralii restaurate cu respectarea tehnicilor tradiționale. Un șir longitudinal de coloane o împart într-o zonă pentru expoziții și o zonă pentru conferințe cu circa 200 de locuri.

La deschidere au participat doamna Conf. univ. dr. Ágnes Nagy, membru al Consiliului de Administratie al BNR, doamna Prof.univ.dr. Mihaela Lutas, prorector al UBB, Cluj-Napoca, domnul Valentin Claudiu Cuibus, Inspector Scolar General al ISJ CLUJ, reprezentanți ai mediului academic, elevi și profesori din instituțiile de învățământ din Cluj-Napoca.

Expoziția marchează împlinirea a 150 de ani de la înființarea sistemului monetar național, având ca unitate leul prin „Legea pentru înființarea noului sistem monetar și fabricarea monetelor naționale” din 1867. Istoria monedei nationale, iconografia banilor românești și elementele de siguranță ale bancnotelor în circulație sunt prezentate într-o formă atractivă și interactivă. Expoziția face parte din proiectele educaționale ale Băncii Naționale a României sub egida „Să vorbim despre bani și bănci” și „Zilele porților deschise pentru studenții economiști”. Expoziția este vizitată și de grupuri de elevi în săptămâna „școala altfel”. De pildă, Doamna Alina Tarța explică elevilor din clasele mai mici circuitul banilor în mod informativ și amuzant: „Banca Națională este singura instituție care poate produce bani. Ea are o imprimerie pentru bancnote și o monetărie pentru monede și funcționează ca un fel de mamă a băncilor, care îi trimit zilnic mașini blindate pentru a ridica bani. Populația, la rîndul ei, ridică bani de la băncile comerciale, de pildă la bancomat, și cumpără cu ei cele necesare. Magazinele depun apoi încasările la bancă.  Astfel, banii revin la bancă și sunt repuși în circulație. nu înainte de a trece printr-o mașină care îi numără și îi sortează. Bancnotele uzate sunt tocate și reciclate, dar din cauza vopselelor greu de înlăturat materialul nu poate fi folosit decât pentru obiecte de plastic de calitate inferioară, cum ar fi tomberoanele de gunoi”.

Sucursala regională Cluj a organizat în anul 2016 peste 90 de întâlniri la care au participat mai mult de 3.200 de elevi, studenți și cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar din județul Cluj și Bistrița Năsăud.

Expoziția este deschisă publicului la sediul Sucursalei Regionale Cluj a Băncii Naționale a României, Piața Unirii Nr. 7, Cluj-Napoca, în perioada 16 ianuarie – 10 martie 2017, de luni până vineri, între orele 10.00 – 14.00.

Sala „Ion Lapedatu”, vedere de ansamblu

Sala „Ion Lapedatu”, spațiul expozițional

Asociația „Șaguniști pentru Șaguniști” Omagiază Memoria Fraților Lapedatu

În cadrul manifestările tradiționale organizate în a treia săptămână din Noiembrie la „Colegiul Național Andrei Șaguna” din Brașov, Prof.Univ. Ioan Opriș a ținut o conferință comemorând familia Lapedatu. În acest an, în care s-au împlinit 140 de ani de la nașterea fraților Alexandru și Ion Lapedatu,  conferința a scos în evidență rolul esențial pe care acest așezământ de cultură de importanță istorică l-a jucat în istoria familiei.

sagunisti-pentru-sagunisti-prof-ioan-opris-18-noiembrie-2016    sagunisti-pentru-sagunisti-balul-2016

Asociația „Șaguniști pentru Șaguniști” a decernat bursele „Lapedatu” 2016-2017

sigla-sagunisti-pentru-sagunisti

Asociația „Șaguniști pentru Șaguniști” a selecționat elevii merituoși din clasele a Xa, a XIa și a XIIa de la Colegiului Național „Andrei Șaguna” care vor primi burse sponsorizate de „Fundația Lapedatu” în anul școlar 2016-2017. La prima întâlnire cu bursierii au participat Dna Mariana Ionescu și Dl Marius Pavel, reprezentanți ai Asociației, împreună cu Dl Dumitru Cezar Boghici, director adjunct al Colegiului. Fiecare bursier a primit și un exemplar al albumului „Gemenii Lapedatu. Istorie și Finanțe” lansat la vernisajul expoziției omagiale de la Muzeul Etnografic Brașov.bursierii-lapedatu director-adj-si-sagunisti-pentru-sagunisti

Membrii Fundației Lapedatu la Casa „Sfântul Iosif”

Casa „Sfântul Iosif” din Odorheiu Secuiesc este unul din prietenii Fundației Lapedatu.
Așezământ caritabil și social de prim ordin, funcționând ca refugiu pentru copii orfani sau din familii dezavantajate, dar și ca internat pentru Liceul Teoretic „Marin Preda” din imediata vecinătate, Casa „Sfântul Iosif” impresioneaza printr-o unică îmbinare de căldură umană și rigoare administrativă.
01-donatia 02-capela
Clădirea donată de „Fundația Basel Hilft” prin domnul Dr. Cyrill Bürgel (Elveția) strălucește de ordine și curățenie, este plină de verdeață și flori și are tot ce este necesar pentru copii și adolescenți, inclusiv o capelă.

03-intrarea 04-de-unde-vin-copii

Cei aproximativ 150 de copii și adolescenți găzduiți sunt acompaniați de 12 surori din „Congregația Inimii Neprihănite”, credincioase ale Bisericii Române Unite cu Roma, care adoptă însă consecvent o atitudine deschisă tuturor, indiferent de credință, religie sau confesiune. Copiii vin din toată țara.
05-sala-de-joaca 06-piscina
Pentru preșcolari sunt săli pentru joacă și activități educative, locuri de joacă în aer liber și piscină.
07-sala-de-studiu 08-biblioteca
Pentru elevi sunt săli de studiu, o bibliotecă…
09-sala-de-sport 10-extrascolar-terenul-de-sport
…o sală și un teren de sport și pentru spații pentru alte subiecte: calculatoare, șah, pictură, ceramică, chiar și o sală de conferințe și un mic muzeu. Copiii și adolescenții au condiții optime să învețe carte și să învețe să-și organizeze viața: ei mențin ordinea în dormitoare, își spală și își întrețin hainele (există și un atelier de croitorie), ajută la gătit, la punerea și strângerea mesei, cei mai mari au grijă de cei mai mici – în general, toate deprinderile care îi vor ajuta să funcționeze ca persoane autonome, ca membrii responsabili și capabili ai societății.
11-absolventii 12-directoarea-fundatiei-si-bursierele-2016
După cum explică Sora Emilia, conducătoarea Casei, preocuparea pentru absolvenți nu încetează la părăsirea Așezământului: surorile ajută la găsirea de locuri de studiu sau de muncă, la primirea în cămine studențești, la nevoie îndeplinind chiar și rolul de părinte pentru cei care se cunună. O adevărată familie.
Interesul Fundației Lapedatu pentru Casa „Sfântul Iosif” este ușor de înțeles pentru cine a citit istoria anilor de școală ai fraților Alexandru și Ion Lapedatu (vezi memoriile accesibile la www.lapedatu.com sub Tab-ul „Biblioteca”). Orfani la un an și jumătate, cu o mama de 16 ani lipsită de mijloace de subzistență – ajutorul rudelor, gesturile caritabile ale foștilor colegi ai tatălui, accesul la internate, bursele primite de la Fundația Gojdu sau de la Asociația Transilvania reprezintă tot atâtea puncte de sprijin care le-au permis să se ridice în elită și să contribuie substanțial la făurirea unei Românii unite și moderne. În acest spirit, membrii Fundației Lapedatu au contribuit, între altele, și la crearea sălilor de calculatoare de la Casa „Sfântul Iosif”, iar trei absolvente ale Casei „Sfântul Iosif” devenite studente universitare sunt și bursiere ale Fundației Lapedatu (în fotografie cu Dna Mihaiela Pop – Directoare Executivă Fundației – cu floarea primită în dar).
13-piticii 14-eu-cand-merg-la-scoala
Succesul așezământului este cât se poate de evident în traiectoria celor ce au părăsit Casa ajungând la maturitate, dar mai ales în aspectul liniștit și mulțumit al celor mai mici locatari. Ca aceasta fetiță de trei ani care, în timpul vizitei noastre din 16 septembrie 2016, la vederea Sorei Emilia a venit spre noi în fugă, zâmbind, ca să o întrebe insistent: „Eu când merg la școală?” Acesta este calea, acesta este spiritul care merită toată admirația și tot suportul.

Fundația Academia Civică evocă personalitatea fraților Lapedatu

Personalitatea fraților Lapedatu a fost evocată de Fundația Academia Civică pe 14 septembrie 2016, exact de ziua nașterii lor. Evenimentul a atras un public relativ numeros, care a umplut sala de conferințe din Spațiul Expozițional Permsanent al Memorialului de la Sighet.
– Dna Ana Blandiana a ținut cuvântul de deschidere
– Dl Romulus Rusan a relevat elemente semnificative din activitatea fraților Lapedatu
– Dl Tudor Dunca a subliniat în documentata sa prezentare importanța unora dintre contribuțiile lor legislative
– Dl Andreas Wild a descris evenimente paralele în biografiile gemenilor
– Dna Delia Oprea a subliniat contribuția feminină la modernizarea României prin exemplul Veturiei Lapedatu
– Dna Ana Blandiana a concluzionat evenimentul.
Un mesaj din partea săcelenilor a amintit locul lor de naștere.

Imagini în rubrica Evenimente trecute.