Arhive lunare: iunie 2017

A zecea ediție a Concursului de pictura și desen „Mircea Ciobanu” la Colegiul Național Sfântul Sava

În 2017, „Asociația pentru Promovarea Tradițiilor Colegiului Național Sfântul Sava” a organizat pentru a zecea oară „Concursul de pictură și desen «Mircea Ciobanu»”. Membrii Fundației Lapedatu au sponsorizat premiile și mențiunile în bani, prevăzând în mod excepțional pentru premiul întâi o deplasare la Capela Sainte Claire din localitatea Saint Sulpice de lângă Lausanne, în Elveția, pentru a vedea frescele pictate de Mircea Ciobanu în 1983.

Mircea Ciobanu (1950-1991) și-a început studiile liceale la CNSS, terminându-le în 1969 la „Liceul de arte plastice «Nicolae Tonitza»”. După studii la „Institutul de Arte Plastice «Nicolae Grigorescu»” cu maestrul Corneliu Baba, Mircea Ciobanu a avut o carieră artistică fulgurantă, de mare răsunet internațional.

Juriul ediției jubiliare a atribuit Premiul I lucrării „Mister de toamnă târzie” de Raluca Popa din clasa 10H. Vizita la Capela Sainte Claire a avut loc la 17 iunie 2017. Vizitatorii au fost primiți de trei membri ai Congregației catolice din Saint Sulpice, Ecublens și împrejurimi în frunte cu președintele Congregației, Dl. Jean-Claude Brahier. Un scurt video cu vizita și prezentarea frescelor se găsește aici iar schimbul de mesaje cu gazdele este aici.

Premiul I: „Mister de toamnă târzie” de Raluca Popa, Cl. 10 H

Capela Sainte Claire din Saint Sulpice, Elveția, cu frescele pictate de Mircea Ciobanu

O nouă sală de calculatoare la Casa „Sfântul Iosif”

Elevii din Casa „Sfântul Iosif”, Odorheiu Secuiesc, au la dispoziție o a doua sală de calculatoare, numită „Sala Fundația Lapedatu”, deschisă în februarie 2017. Sala conține imagini ale fraților Lapedatu și o reproducere a afișului expoziției omagiale „Braşoveni din elita românească – Fraţii Ion şi Alexandru Lapedatu la 140 de ani de la naştere” de la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului.

Dotarea sălii a beneficiat de o donație din partea membrilor Fundației Lapedatu.

Vedere parțială a sălii de calculatoare „Fundația Lapedatu”

Aceasta este a doua sală de informatică, mai mare și cu dotare contemporană, fața de prima sală deschisă în 2014, acum rezervată elevilor din clasele mai mici, care și ea a beneficiat de donația „Johanna și Andreas Wild” din partea membrilor Fundației Lapedatu.