Expoziția itinerantă „Leul Românesc” în sala „Ion Lapedatu” la Sucursala Regională Cluj a BNR

Sucursala Regională Cluj a Băncii Naționale a României a inaugurat expoziția itinerantă „Leul Romanesc”, luni, 16 ianuarie 2017, în sala „Ion Lapedatu”, o splendidă încăpere construită în 1914, cu mozaicuri și vitralii restaurate cu respectarea tehnicilor tradiționale. Un șir longitudinal de coloane o împart într-o zonă pentru expoziții și o zonă pentru conferințe cu circa 200 de locuri.

La deschidere au participat doamna Conf. univ. dr. Ágnes Nagy, membru al Consiliului de Administratie al BNR, doamna Prof.univ.dr. Mihaela Lutas, prorector al UBB, Cluj-Napoca, domnul Valentin Claudiu Cuibus, Inspector Scolar General al ISJ CLUJ, reprezentanți ai mediului academic, elevi și profesori din instituțiile de învățământ din Cluj-Napoca.

Expoziția marchează împlinirea a 150 de ani de la înființarea sistemului monetar național, având ca unitate leul prin „Legea pentru înființarea noului sistem monetar și fabricarea monetelor naționale” din 1867. Istoria monedei nationale, iconografia banilor românești și elementele de siguranță ale bancnotelor în circulație sunt prezentate într-o formă atractivă și interactivă. Expoziția face parte din proiectele educaționale ale Băncii Naționale a României sub egida „Să vorbim despre bani și bănci” și „Zilele porților deschise pentru studenții economiști”. Expoziția este vizitată și de grupuri de elevi în săptămâna „școala altfel”. De pildă, Doamna Alina Tarța explică elevilor din clasele mai mici circuitul banilor în mod informativ și amuzant: „Banca Națională este singura instituție care poate produce bani. Ea are o imprimerie pentru bancnote și o monetărie pentru monede și funcționează ca un fel de mamă a băncilor, care îi trimit zilnic mașini blindate pentru a ridica bani. Populația, la rîndul ei, ridică bani de la băncile comerciale, de pildă la bancomat, și cumpără cu ei cele necesare. Magazinele depun apoi încasările la bancă.  Astfel, banii revin la bancă și sunt repuși în circulație. nu înainte de a trece printr-o mașină care îi numără și îi sortează. Bancnotele uzate sunt tocate și reciclate, dar din cauza vopselelor greu de înlăturat materialul nu poate fi folosit decât pentru obiecte de plastic de calitate inferioară, cum ar fi tomberoanele de gunoi”.

Sucursala regională Cluj a organizat în anul 2016 peste 90 de întâlniri la care au participat mai mult de 3.200 de elevi, studenți și cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar din județul Cluj și Bistrița Năsăud.

Expoziția este deschisă publicului la sediul Sucursalei Regionale Cluj a Băncii Naționale a României, Piața Unirii Nr. 7, Cluj-Napoca, în perioada 16 ianuarie – 10 martie 2017, de luni până vineri, între orele 10.00 – 14.00.

Sala „Ion Lapedatu”, vedere de ansamblu

Sala „Ion Lapedatu”, spațiul expozițional

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *