Evenimente în 2022

  • Workshop internațional „Rural Voices – Voci Rurale” la Colegiul Noua Europă în cadrul programului Burse Lapedatu („Lapedaru Fellowship”) Pe 11 noiembrie 2022, Colegiul Noua Europă a găzduit un workshop internațional dedicat evoluției lumii rurale către modernizare, cu participanți locali și de la distanță (prin Zoom), organizat de Prof. Constantin ARDELEANU și de cei doi„Lapedatu Fellows” 2021-2022, Iuliana CINDREA-NAGY și Roland CLARK. Comunicările au fost susținute de George ANDREI, Constantin ARDELEANU, Constantin BĂRBULESCU, Cătălin BERESCU, Philippe Henri BLASEN, Iuliana CINDREA-NAGY, Roland CLARK, Adriana CUPCEA, Sergiu DELCEA, David DIACONU, Andreea KALTENBRUNNER, Cosmin Koszor CODREA, Răzvan ROȘU.
  • Volum omagial dedicat Prof. Ioan Opriș, membru de onoare al Fundației Lapedatu. În cadrul „Simpozionului Internațional Monumentul – Tradiție și Viitor”, 6 – 9 octombrie 2022, găzduit de Muzeul Municipal „Regina Maria” în recent reabilitatul Palat Braunstein din Iași, a fost lansat volumul „Prof. Ioan Opriș. O viață dedicată Patrimoniului Cultural Național. Omagiu la 80 de ani”, editat de Prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru, dr. Aurica Ichim și dr. Alexandru Constantin Chituță. Volumul omagial a fost prezentat și la 19 octombrie 2022 la Muzeul Literaturii Române din București. Fundația Lapedatu, care a contribuit un capitol, a fost reprezentată de Directorul Executiv, Doamna Mihaiela Pop. Prof. Ioan Opriș a avut rolul determinant în dezvăluirea istoriei familiei Lapedatu. Detalii suplimentare se află aici.
  • 400 de vizitatori ai Sucursalei Regionale Cluj a BNR au admirat sala „Ion Lapedatu”. Între 6 și 9 octombrie, Primăria Cluj-Napoca a organizat „Zilele Clujului 2022”, în cadrul cărora au avut loc „Zilele porților deschise” ale Sucursalei Regionale Cluj a Băncii Naționale a României. Publicația online „monitorulcj.ro” a anunțat că au fost primiți peste 400 de vizitatori și că „Participanții s-au declarat impresionați de arhitectura și decorațiile sălii de conferință «Ion Lapedatu»”.  “Palatul BNR”, construit în stilul „Secesiunii vieneze” și inaugurat în 1914, a fost decorat de vestitul Miksa Róth (1865-1944), specialist în vitralii și mozaicuri, ale cărui lucrări se află și la Parlamentul din Budapesta și Castelul Buda. Fosta sală a ghișeelor este astăzi sala de conferințe „Ion Lapedatu”, ceea ce a prilejuit evocarea acestuia de către Directorul Septimiu Moga din BNR, ca un mare economist, creator de instituții financiare, personalitate ce a contribuit în 1944 la salvarea tezaurul BNR adăpostit la Tismana.
  • Agenția Brașov a Băncii Naționale a României a depus o coroană de flori la monumentul Guvernatorului Ion I. Lapedatu din Cimitirul Groaveri. Banca Națională a României comemoreză în fiecare an pe Guvernatorii săi în cadrul festivităților dedicate aniversării înființării sale. Fundația Lapedatu mulțumește Domnului Referent de specialitate Dorin Puiu care  a avut amabilitatea să trimită o imagine de la ceremonia din 9 iunie 2022, la care Agenția Brașov a depus o coroană la monumentul Guvernatorului Ion I. Lapedatu din Cimitirul Groaveri.
  • Prezentarea volumului bilingv „De la Sibiu la Alba Iulia 1916-1918 / Von Hermannstadt nach Karlsburg 1916-1918”  la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București. La 28 aprilie 2022, are loc prezentarea volumului apărut în Editura OscarPrint, conținând jurnalul de la Sibiu al lui Ion I. Lapedatu din timpul primului război mondial, continuat cu pasaje din memoriile sale până la participarea la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Comunicatul de presă cu condițiile de participare se află aici.