Academia Română comemorează 140 de ani de la nașterea fraților Lapedatu printr-o sesiune de comunicări

Sesiunea de comunicări a Academiei Române a atras un numar considerabil de participanți care practic au umplut băncile rezervate publicului.
•   Ședința a fost moderată de Acad. Dan Berindei.
•   Dl. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Bancii Naționale a României, a prezentat mesajul Academicianului Mugur Isărescu care a cuprins numeroase date inedite privind activitatea lui Ion I. Lapedatu la BNR, și a conținut o emoționantă evocare a fiicei lui Ion I. Lapedatu, în principal capacitatea ei de a vorbi, cu ocazia simpozionului „Cristian Popișteanu” al BNR, cu simplitate și naturalețe despre patriotismul tatălui său și despre vremurile faste ale României.
•   Acad. Răzvan Theodorescu a trecut în revistă activitatea lui Alexandru Lapedatu în cadrul Academiei Române.
•   Acad. Ioan-Aurel Pop a ținut o comunicare mișcătoare, evocâd numeroasele contribuții aduse de personalități din sudul Transilvaniei în cultura română, între care și cele ale lui Alexandru Lapedatu, subliniind rolul său important în fondarea „Universității Daciei Superioare” la care a predat istoria veche a românilor, cât și în punerea bazelor care i-au permis să devină unul dintre cele mai bine cotate institute de învățământ.
•   Prof. Univ. Ioan Opriș a făcut o cuprinzătoare recapitulare a multiplelor și originalelor contribuții aduse de frații Lapedatu în construirea României moderne, prezentarea sa îmbinând în mod fericit rigoarea științifică a faptelor cu semnificația lor umană, în particular prin evocarea paralelității destinelor lor pînă în ultimele clipe ale vieții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *