Concursul de poezie „Ioan Alexandru Lapedatu” la Colegiul Național „Andrei Șaguna”

Fundația Lapedatu a sponsorat concursul de poezie „Ioan Alexandru Lapedatu”, doctor al Universității din Bruxelles în 1871, profesor de limbi clasice la colegiu pâna în 1878, poet, nuvelist, dramaturg și publicist, promotor al literaturii în limba româna în Austro-Ungaria.

Concursul a fost organizat la inițiativa Asociației „Șaguniști pentru Șaguniști”.

Festivitatea de premiere a avut loc pe 6 aprilie 2017. Dumitru Cezar Boghici, Directorul Colegiului, a deschis evenimentul, moderat de Mariana Ionescu, Director emerit al Colegiului și Președinte de onoare al Asociației. Fundația Lapedatu a fost reprezentată de Mihaiela Pop, Director Executiv.

Ana Blandiana, invitata de onoare a Colegiului National „Andrei Șaguna”, a înmânat premiile acordate de juriul constituit din profesorii Catedrei de Limba Româna a Colegiului:

  • Premiul I: Raluca Ileana Ursu
  • Premiul ll: Georgiana Neculoiu
  • Premiul lll: Claudia Benko.

Premiantele au fost invitate să-și citească poeziile, iar Ana Blandiana a răspuns la întrebări puse de elevi.

Delia Oprea, colaboratoare a Fundației Academia Civică, s-a angajat sa le publice pe situl LiterNet și în Colecția Lapedatu din biblioteca virtuală a Memorialului Victimelor Comunismului și ale Rezistenței pe care o editează.

După sfârșitul evenimentului, Ana Blandiana, Mariana Ionescu, Mihaiela Pop, Marius Pavel (Secretarul Asociației) și alți participanți au vizitat Cimitirul istoric Groaveri, unde se află mormintele lui Andrei Mureșanu, al Lapedaților și ale altor personalități transilvănene.

Prof. Dr. Dumitru Cezar Boghici, Directorul Colegiului, și-a exprimat aprecierea pentru suportul primit printr-o scrisoare oficială adresată Fundației Lapedatu.

Dumitru Cezar Boghici, Director; Ana Blandiana, invitată de onoare; Mariana Ionescu, Director emerit.

Ana Blandiana; Mariana Ionescu; Mihaiela Pop, Director Executiv al Fundației Lapedatu

Premiul I: Raluca Ileana Ursu;                             Premiul ll: Georgiana Neculoiu.


Premiul lll: Claudia Benko (absentă din motive medicale, poeziilei ei au fost citite de Raluca Ileana Ursu); Marius Pavel (în planul doi), Ana Blandiana, Mihaiela Pop și Mariana Ionescu la mormântul Lapedaților din cimitirul istoric Groaveri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *