Vernisajul expoziției „Alexandru Lapedatu” la MNIT Cluj-Napoca

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei invită vineri, 21 septembrie a.c., ora 14.00 pentru vernisarea expoziţiei Alexandru Lapedatu (1876 – 1950), primul eveniment din seria de manifestări cu public, în cadrul proiectului MNIT Share, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Expoziţia va aduce în atenţia publicului cele mai valoroase bunuri culturale aparţinând fondului personal Alexandru Lapedatu, o personalitate de prim rang a culturii românești, pionier al cercetării ştiinţifice în domeniul istoriei, om politic, diplomat, profesor, care a jucat un rol major în păstrarea și promovarea patrimoniului cultural național.

Pe parcursul celor două săptămâni în care se desfăşoară expoziţia, vor avea loc workshop-uri adresate publicului larg, care vizează transparentizarea activităţilor din etapele premergătoare expunerii bunurilor culturale mai puțin cunoscute publicului: conservarea preventivă, stabilizarea, conservarea curativă care stau la baza oricărui demers de valorificare a patrimoniului. Se vor organiza 4 work-shop-uri cu un număr de aproximativ 10 participanți.

Participarea se va face pe bază de înscriere pe adresa: www.facebook.com/mnitshare.

Acestea vor avea un caracter interactiv, propunându-și popularizarea într-o manieră atractivă, hands-on şi cu implicarea directă a participanților în toate etapele, a tuturor activităților care stau la baza conservării bunurilor de patrimoniu pe suport de hârtie. Toate materialele necesare desfăşurării workshop-urilor vor fi puse la dispoziţie de organizatori, alături de cataloagele de prezentare ale colecţiilor şi ale activităţilor generale de conservare a bunurilor de patrimoniu, distribuite cu titlu gratuit.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean Satu Mare şi Asociaţia Conservatorilor şi Restauratorilor din România.

Echipa de proiect: Ioana Gruiţă, Diana Iegar, Ioana Cova, Andrea Demjén, Márta Guttmann.

Cu această ocazie, membrii Fundației Lapedatu au donat pentru Fondul Lapedatu de la MNIT trei manuscrise:

  • jurnalul de război (august-septembrie 1916) de la Sibiu al lui lui Ion Lapedatu
  • manuscrisul memoriilor lui Ion Lapedatu
  • jurnalul călătoriei lui Alexandru Lapedatu la Conferința de pace de la Paris (decembrie 1918).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *