Evenimente în 2019

  • Lansarea lucării „Construind Unirea cea Mare” la Universitatea Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai, Fundația Transilvania Leaders și Editura Școala Ardeleană au lansat în Sala Aula Magna a UBB miercuri, 18 decembrie 2019, lucrarea „Construind Unirea cea Mare”, publicată în 8 volume, coordonată de Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan, Ioana-Mihaela Bonda, Ana Victoria Sima și Teodor Laurențiu Popescu, cu sprijinul financiar al Academiei Române și al Consiliului Județean Cluj, sponsorizată de Banca Comercială Română, Banca Transilvania, Fundația Lapedatu, Fundația Transilvania Leaders și Romeo Marius Stolnean.

  • Ziua Recunoștinței la Universitatea Babeș-Bolyai

În cadrul ciclului de manifestări ale „Zilei Recunoștinței la Universitatea Babeș-Bolyai” la 16 decembrie 2019 Acad. prof.univ.dr. Ioan-Aurel Pop, rector al Universității și Președinte al Academiei Române, a susținut un discurs în Aula Magna în memoria personalităților care au fondat Universitatea Românească și au fost persecutate, arestate și întemnițate de regimul comunist, între care Alexandru Lapedatu (care și-a pierdut viața în închisoarea de la Sighet), Gheorghe Leon, Nicolae Mărgineanu, Nicolae Balotă, Silviu Dragomir, Florian Ștefănescu-Goangă, Emil Hațieganu, Ioan Lupaș. Iuliu Moldovan, Victor G. Cădere, Onisifor Ghibu, Victor Papilian, Lucian Blaga,  Alexandru Borza și Doina Cornea.

  • Expoziția „Chipuri feminine sibiene din alte veacuri” la Primăria Sibiu

Primăria Sibiu a găzduit în sala expozițională din Centrul de Informații pentru Turiști expoziția „Chipuri feminine sibiene din alte veacuri” (26 noiembrie – 30 noiembrie 2019) organizată de Asociația Sibiul Cultural în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și cu Casa de Presă și Editură TRIBUNA. Cu acest prilej s-a editat și un volum cu același titlu. Între personalitățile evocate se numără și Veturia I. Lapedatu, soția lui Ion I. Lapedatu.

  • Decernarea de burse la colegii naționale

„Asociația pentru promovarea tradițiilor Colegiului Național Sfântul Sava”  și asociația „Șaguniști pentru Șaguniști” anunță decernarea a 27 de burse, respectiv 20 de burse pentru anul școlar 2019-2020. Din totalul de 528 burse decernate de cele două asociații de la începutul programului, 279 au fost sponsorizate de Fundația Lapedatu.

  • Dezvelirea grupului statuar „Frații Lapedatu” la Brașov

Colegiul Național Andrei Șaguna a găzduit la 8 noiembrie 2019 ceremonia dezvelirii grupului statuar „Frații Lapedatu” realizat de sculptorul de origine brașoveană Ioan Bolborea sub egida Academiei Române, a Băncii Naționale a României și a Municipiului Brașov, la inițiativa și cu contribuția financiară a Fundației Lapedatu.

Personalitatea fraților Lapedatu a fost evocată de:

  1. Prof.Dr. Cezar Boghici, Directorul Colegiului Național „Andrei Șaguna”
  2. George Scripcaru, Primarul Municipiului Brașov
  3. Adrian-Ioan Veștea, Președintele Consiliului Județean Brașov
  4. Acad. Răzvan Theodorescu, Vicepreședinte al Academiei Române
  5. Mircea Ștefan Mureșan, Director Muzeu și Educație Financiară, Banca Națională a României
  6. Ana Blandiana, Președinte al Fundației Academia Civică
  7. Prof.Univ.Dr. Ioan Opriș.

Ioana Wild, Președinte al Fundației Lapedatu, a mulțumit contribuitorilor la acțiunile Fundației Lapedatu precum și vorbitorilor și participanților la ceremonie. Un video prescurtat se află aici și o versiune integrală produsă de elevii colegiului aici. Citește mai mult aici.

Sculptorul Ioan Bolborea cu membrii Fundației Lapedatu la inaugurarea grupului Statuar „Frații Lapedatu”