Evenimente în 2020

  • Noi „Lapedatu Fellows” la Colegiul Noua Europă

Sub egida Colegiului Noua Europă s-au anunțat noile „Burse Lapedatu” („Lapedatu Fellowship”). Personalitățile selecționate în 2020 sunt Alberto Basciani, Profesor de istoria Europei Centrale și de Est la Facultatea de Științe Politice a Universității Roma Tre, Italia, și Elena-Cristina Brăgea, doctorand la Universitatea din București și École des hautes études en sciences sociales (EHESS) din Paris. Tema propusă este „O lume nouă după marele război? România și sud-estul Europei între modernizare, naționalism și violență” („A New World after the Great War? Romania and South-Eastern Europe between Modernization, Nationalism and Violence”). Colocviul „România interbelică: modernizare politică și instituțională și discursul național” („Interwar Romania: Political and Institutional Modernization and National Discourse”) nu a putut avea loc în 2020 din cauza restricțiilor de călătorie. Lapedatu Fellows 2019, Prof. Oliver Jens Schmitt (Universitatea din Viena) și Prof. Sorin Radu (Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu) vor pregăti un volum cu contribuțiile științifice, plănuind o dezbatere la lansarea acestuia în 2021.

  • TVR2 și sculptorul Ioan Bolborea menționează monumentul „Frații Lapedatu”

TVR2 a difuzat sâmbătă, 31 octombrie, emisiunea „Mic dejun cu un campion” la care Daniela Zeca Buzura l-a avut ca invitat pe sculptorul Ioan Bolborea, „unul dintre cei mai prolifici sculptori de monumente de for public”. De la minutul 13:37 la minutul 18:07 se vorbește despre monumentul „Frații Lapedatu” de la Brașov.

  • Expoziția virtuală „Alexandru Lapedatu. Portret 4D” la BCU Cluj-Napoca

La începutul noului an universitar 2020-21, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca evocă personalitatea lui Alexandru Lapedatu, stins din viață acum 70 de ani, prin expoziția virtuală „Alexandru Lapedatu. Portret 4D”. Profesor al Universității românești din Cluj încă din 1919 și co-fondator al Institutului de Istorie Națională, el a fost unul dintre cei mai generoși donatori ai Bibliotecii în  folosul căreia și-a lăsat întregul fond personal de carte în anul 1943. Astăzi, una din sălile de lectură îi poartă numele. Expoziția schițează patru dimensiuni ale personalității istoricului, prin scrisori, fotografii și publicații păstrate în special în fondurile BCU Cluj-Napoca.

  • Bursiera Fundației Lapedatu – șefă de promoție

Marioara Motofelea, prima bursieră a Fundației Lapedatu recomandată de Casa Sfântul Iosif, a terminat în 2019 ca șefă de promoție studiile la Facultatea de economie și drept a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș (vezi articolul aici) și a obținut în 2020 titlul de MASTER la aceeași facultate tot ca șefă de promoție. Fundația Lapedatu îi adresează calde felicitări și îi urează mult succes în continuare!

  • Comemorarea a 70 de ani de la moartea lui Alexandru Lapedatu

Radio România, Agenția de presă RADOR, comemorează împlinirea a 70 de ani de la mortea lui Alexandru Lapedatu sub titlul CALENDARUL ZILEI pentru 30 august 2020, la capitolul Aniversări-Comemorări. Fundația Lapedatu semnalează pentru cei interesați că povestirea morții sale de către fiica lui, Mica Macavei, extrasă din emisiunea „Pelerinul transilvan”, TVR Cluj, 1995, se poate vedea aici.

  • Aducere la zi a articolelor în Wikipedia

Articolele dedicate fratilor Lapedatu pe Wikipedia au fost completate cu o versiune în limba germană mulțumită sprijinului de la „Sprachmittlung Renate Sandu”, iar versiunile în română și engleză au fost aduse la zi pentru a face referințe atât la edițiile pe hârtie cât și la versiunile Internet găzduite de Biblioteca virtuală a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet (28 aprilie 2020).