Dezvelirea grupului statuar „Frații Lapedatu” la Brașov

La 8 noiembrie 2019, Colegiul Național „Andrei Șaguna” a găzduit ceremonia inaugurării monumentului dedicat fraților Alexandru și Ion Lapedatu realizat de sculptorul de origine brașoveană Ioan Bolborea sub egida Academiei Române, a Băncii Naționale a României și a Municipiului Brașov, la inițiativa și cu finanțare din partea Fundației Lapedatu.

Soclul poartă inscripția „Frații Lapedatu – prin viață și operă, personalități marcante ale Generației Marii Uniri”, un citat al Prof.Univ.Dr. Ioan Opriș.

Monumentul se află pe Șirul Ludwig van Beethoven, în marginea parcului Gheorge Dima, la mai puțin de 300 m de cimitirul istoric Groaveri în care sunt înmormântați Ion Alexandru Lapedatu, tatăl gemenilor, și Ion Lapedatu; Alexandru Lapedatu, mort ca deținut politic la Sighet, este amintit printr-un cenotaf.

Ceremonia inaugurării a început în Aula Colegiului Andrei Șaguna – în același loc în care cei doi frați au fost sărbătoriți, cu o largă participare a autorităților vremii, la împlinirea vârstei de 60 de ani, în septembrie 1936. Cu aceeași ocazie a fost comemorat tatăl lor, Ioan Alexandru Lapedatu, doctor în litere și filozofie al Universității din Bruxelles și profesor la Colegiu, pentru care s-a pus placa de marmoră aflată și astăzi în holul de intrare.

Personalitatea fraților Lapedatu a fost evocată de:

  • Prof.Dr. Cezar Boghici, Directorul Colegiului Național Andrei Șaguna
  • George Scripcaru, Primarul Municipiului Brașov
  • Adrian-Ioan Veștea, Președintele Consiliului Județean Brașov
  • Acad. Răzvan Theodorescu, Vicepreședinte al Academiei Romăne
  • Mircea Ștefan Mureșan, Director Muzeu și Educație Financiară, Banca Națională a României
  • Ana Blandiana, Președinte al Fundației Academia Civică
  • Prof.Univ.Dr. Ioan Opriș.

Ioana Wild, Președinte al Fundației Lapedatu, a mulțumit celor care au contribuit și contribuie la acțiunile Fundației, precum și vorbitorilor și participanților. Corul colegiului a încheiat prima parte a ceremoniei.

A doua parte a avut loc în fața Colegiului, în parcul Gheorghe Dima, și a constat în dezvelirea monumentul în prezența oficialităților și a celorlalți participanți, în sunetele solemne ale Fanfarei Colegiului Național Andrei Saguna. Preotul Vasile Goian, profesor al Colegiului, și cantorul Călin Nistorescu au sfințit monumentul. În încheiere, sculptorul Ioan Bolborea s-a adresat adunării, evocând momente din timpul școlii pe care a urmat-o la Brașov.

Un rezumat filmat se află aici, și o înregistrare detaliată produsă de elevii Colegiului aici.

Sculptorul Ioan Bolborea cu membrii Fundației Lapedatu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *