Set de monede „Guvernatori ai Băncii Naționale a României – Ion I. Câmpineanu, Mihail Manoilescu și Ion I. Lapedatu”

Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic 150 de seturi de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat) cu tema Guvernatori ai Băncii Naționale a României – Ion I. Câmpineanu, Mihail Manoilescu și Ion I. Lapedatu.

Aversul monedelor redă o imagine de epocă a Cabinetului Guvernatorului din Palatul BNR, inscripția în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală ,,100 LEI“ (aur), „10 LEI” (argint) sau „1 LEU” (tombac), stema României și anul de emisiune „2016“. Reversul prezintă inscripțiile în arc de cerc „GUVERNATORI AI BANCII NATIONALE A ROMANIEI“ și „I.CAMPINEANU-M.MANOILESCU-I.LAPEDATU“; portretele celor trei guvernatori ai Băncii Naționale a României.

Este interesant de observat că Ion. I Lapedatu și Mihai Manoilescu au lucrat împreună în Ministerul de finanțe al Guvernului Averescu (1926-1927), primul ca Ministru și cel de al doilea, mai tânăr, ca Secretar de Stat, intrând în coliziune din cauza punctelor de vedere divergente(1). În iulie 1931 ei s-au regăsit pentru circa patru luni în aceeași instituție, Ion I. Lapedatu ca Director și Mihai Manoilescu ca Guvernator al Băncii Naționale a României. Mihai Manoilescu s-a opus salvării Băncii Marmorosch-Blank de la faliment prin intervenția BNR, ceea ce l-a costat în scurtă vreme și funcția, și favoarea regelui Carol al II-lea. Ion I. Lapedatu a fost numit Guvernator în 1944 și demis în 1945, la instaurarea Guvernului Groza.

Emisiunea numismatică a avut loc pe 15 aprilie 2016 și fost epuizată în scurt timp.

(1) Ion I. lapedatu, Memorii și Amintiri, http://www.memorialsighet.ro/carti/memorii-si-amintiri/, pag. 175.

http://www.bnr.ro/EmisiuniDetails.aspx?idd=2922&WebPageId=726

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *