Colegiul Național Andrei Șaguna a inaugurat Sala Marii Unirii

Festivitatea prilejuită de Ziua Colegiului din 29/30 noiembrie 2018 a inclus şi inaugurarea Sălii Marii Uniri, după tradiția de a dedica sălile unor evenimente sau personalități însemnate legate de școală.

Sala Marii Unirii descrie participarea unor personalități de seamă care au fost fie profesori fie elevi ai „Gimnaziului Mare Greco-Ortodox Român” din Brașov (cum se numea pe atunci școala) la înfăptuirea actului Marii Uniri. O poziție deosebită o ocupă Vasile Goldiș, profesor al liceului, care a redactat textul convocării la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 și apoi a condus delegația care a predat Regelui Ferdinand hotărârea acesteia.

Între pesonalitățile menționate se numără și Ion I. Lapedatu, delegat de Nocrich și orator la Marea Adunare Națională, ales în Marele Sfat Național și numit Secretar General al Resortului finanțelor din Consiliul Dirigent, ca și fratele lui geamăn, Alexandru Lapedatu, care a jucat un rol important în delegația română la Conferința de Pace de la Paris. Ei sunt fii profesorului de limbi clasice și filozofie Ioan Al. Lapedatu și au fost amândoi elevi ai Colegiului.

Amenajarea sălii a avut loc prin Proiectul Centenar Şagunist 1918-2018, finanţat din bugetul Municipiului Braşov şi realizat în parteneriat cu Asociaţia “Şagunişti pentru Şagunişti”. Fundația Lapedatu a contribuit cu documente din istoria familiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *