Evenimente în 2018

  • Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi a expus între 28 noiembrie și 16 decembrie 2018 sub titlul „Războiul hărților”, hărți demografice justificând revendicări teritoriale la Conferința de pace de la Paris (1919). Splendida broșură editată cu această ocazie conține și harta etnografică a Banatului Timișoarei prezentată de delegația română, realizată de Alexandru D. Athanasiu pe baza concepției lui Alexandru Lapedatu (citește mai mult).
  • Expoziția Băncii Naționale a României inițiate la București cu ocazia Simpozionului de istorie, economie și civilizație bancară transilvană „Ion I. Lapedatu” a fost transferată la Sucursala regională Cluj și a fost deschisă pe 27 noiembrie 2018 în sala „Ion Lapedatu”

      

  • Fundația Lapedatu a prezentat la 14 noiembrie 2018 conferința „Traversând frontiere: exemplul fraților Lapedatu” la întâlnirea Grupului “Reflections on the Political and Social History of the 18th and 19th Centuries in Romania” (GRiPs) de la Colegiul Noua Europă (New Europe College – NEC).
  • Traseul urmat de Alexandru Lapedatu în decembrie 1918 pentru a participa la Conferința de Pace de la Paris.

  • Banca Națională a României și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au găzduit la 1 noiemebrie 2018 cel de al treilea Simpozion de istorie, economie și civilizație bancară transilvană „Ion I. Lapedatu”.

Expoziția va include workshop-uri de conservare preventivă, stabilizare și conservare curativă a colecțiilor de patrimoniu.

Cu această ocazie, membrii Fundației Lapedatu au donat pentru Fondul Lapedatu de la MNIT trei manuscrise: jurnalul de război (august-septembrie 1916) și manuscrisul memoriilor lui Ion Lapedatu, ca și jurnalul călătoriei lui Alexandru Lapedatu la Conferința de pace de la Paris (decembrie 1918).

  • La vernisaj au luat parte: Dr. Constantin Băjenaru, curator al expoziției; membrii familiei Lapedatu (Ioan și Alexandru Lapedatu din Sibiu, Alexa Lapedatu cu soția din Glâmboaca – satul natal al tatălui fraților omagiați); reprezentanți ai Municipiului Săcele (unde se află casa natală a gemenilor); elevi în acțiunea „Școala altfel”; public variat.

La venisaj au luat cuvântul:

  • Dr. Elena Băjenaru, Director al Muzeului Țării Făgărașului „Valeriu Literat” (MTFVL)
  • Ioana Wild, Președinte al Fundației Lapedatu, nepoata lui Ion Lapedatu
  • Prof.Univ.Dr. Ioan Opriș, Curator al expoziției
  • Dr. Gheorghe Faraon, conservator MTFVL
  • Decernarea premiilor concursului de istorie dedicat personalităților Marii Uniri la Colegiul Național „Andrei Șaguna”

    La 31 mai 2018, juriul compus din Prof.univ.dr. Ioan Opriș, Dr. Bogdan-Florin Popovici, Directorul Arhivelor Naționale ale României – Brașov și Mihaiela Pop, Director Executiv al Fundației Lapedatu a decis câștigătorii concursului de eseuri istorice sposorizat de Fundația Lapedatu și organizat cu concursul asociației ”ȘAGUNIȘTI PENTRU ȘAGUNIȘTI”. Toți participanții merită calde felicitări!

  • Vernisajul expozitiție și lansarea volumului ”EROINELE ROMÂNIEI MARI. Destine din linia întâi”

Invitația a fost trimisă de Primăria Capitalei, Muzeul Național al Literaturii Române, Fundația Universitară Carol I și Biblioteca Centrală Universitară Carol I. Evenimentul a avut loc joi, 10 mai 2018 la orele 11:00 în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I de pe calea Victoriei nr. 88, București.
Amalia Lapedatu, mama fraților lapedatu, are un capitol dedicat. Veturia Lapedatu, nora ei și soția lui Ion I. Lapedatu este și ea menționată.